Hur förväntas ett billån se ut för år 2016?

Om du har ett billån som har en bunden ränta i 3 månader kan du lugnt behålla detta lån oförändrat, eftersom räntenivån förmodligen kommer att bli densamma som under år 2015. Detta för att styrräntan fortfarande väntas ligga kvar på en lägre nivå. Förmodligen kommer den dock att bli något högre under slutet av 2016 för att under år 2017 komma att stiga snabbare.

Det är varken fördelaktigt eller inte att binda ett lån som har en tremånaders räntesats, men om man tror att sitt billån 2016 kommer att bli dyrare under året kan det vara en god idé att försöka binda räntan under en längre period om detta är möjligt. Ett annat alternativ är att dela upp billånet, om det är möjligt, på olika bindningstider. På så sätt kan man gardera sig mot att räntan antingen sjunker eller stiger kraftigt och därigenom spara pengar. Hör med din låneförrättare om det är möjligt att förändra lånevillkoren eller om räntan inte går att förändra.

Lån för bil i olika former.

Ett billån kan ha olika karaktärer. Om man har ett bolån kan man lämna sin bostad som säkerhet för att genom det befintliga lånet få extrapengar till att köpa sig en bil. Detta kan vara ett bra alternativ om bilen är ny. Då får man ett enda lån som man ska hålla reda på med endast ett betalningsansvar. Nackdelen kan dock vara att man kan förlora både sin bostad och bilen om man inte betalar av lånet på den utsatta tiden.

Om man inte äger en bostad kan ett vanligt privatlån istället komma ifråga. Då lämnas ofta bilen som säkerhet för att garantera betalning till låneaktören. I vissa fall kan man få ett billån beviljat även om man har betalningsanmärkningar genom vissa låneaktörer. I andra fall kan man få ett billån till en bra ränta utan en kontantinsats. Var därför uppmärksam och ta reda på vilken form som skulle passa bäst för just din situation så att du med säkerhet får de bästa lånevillkoren.